Heeft relatietherapie wel zin?

De perfecte relatie bestaat niet, maar we zijn er wel allemaal naar op zoek. Terecht in zekere zin, want een goede relatie geeft zin en inhoud aan je leven. Blijven werken aan een betere relatie is daarom altijd een goed idee.

Daarbij kan een deskundige buitenstaander een enorme steun in de rug zijn. Denk eens terug aan de begintijd van jullie relatie; herinner je hoe mooi het was en hoeveel jullie elkaar te bieden hadden. Die kwaliteit in de relatie herstellen, dáár gaat het om bij relatietherapie. Dat is de zin ervan.

Gelijk krijgen of gelukkig worden

De meeste stellen die overwegen om die stap te nemen, doen dat met gemengde gevoelens. De wil is er wel, maar de drempel lijkt zo hoog. Sommige stellen hebben het gevoel dat ze naar een scheidsrechter stappen, ze denken dat de relatietherapeut een van de twee gelijk gaat geven. Maar in relatietherapie gaat het niet om winnen of verliezen.

In de eerste contacten met de relatietherapeut zoeken de partners sterk naar bevestiging van hun standpunten. Ze willen horen dat het niet aan hen ligt, ze willen laten zien dat ze het gelijk aan hun kant hebben. Dat is begrijpelijk, maar daar gaat het niet om. Gelijk krijgen is onzin. Een schuldige aanwijzen evenzo.

Als je er even over nadenkt, besef je al snel dat je helemaal geen gelijk wilt krijgen, je wilt samen (weer) gelukkig worden!

Het patroon doorzien

Bij relatietherapie gaat het niet in eerste instantie om de standpunten, klachten en meningen van de partners. Het eerste dat onder de loep genomen moet worden is de manier waarop er gecommuniceerd wordt. Jullie reageren op een vaste, voorspelbare manier op elkaar. Er is sprake van een herhaling van zetten. Dat zich repeterende patroon analyseren is daarom de eerste logische stap. Het is bijna ondoenlijk om dat zelf te doen.

Zonder professionele begeleiding komen maar heel weinig stellen uit dat patroon waar ze in vast zitten. Dat is niet zo vreemd. Communicatiepatronen die de relatie uithollen, ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het sluipt erin, slijt dan vast en wordt ‘gewoon’. Bij de start van de behandeling gaat het daarom niet om ‘gelijk’, maar om ‘gesprek’.

De mist trekt op

In de mist van miscommunicatie kunnen partners elkaar uit het oog verliezen. Ze zien elkaar niet meer, ze lijken wel blind voor elkaar te zijn geworden. Zodra de manier waarop jullie communiceren onderzocht is, volgt al snel de herkenning en de erkenning van hoe het anders en beter kan.

De negatieve patronen worden doorbroken, de mist trekt op. Jullie kunnen elkaar weer beter zien. Nu ontstaat er ruimte voor de inhoud en kunnen jullie je verhaal vertellen en elkaar uit laten spreken. Ineens durf je je weer kwetsbaar op te stellen en woorden geven aan de pijn, de angsten en dromen, de verwachtingen over en weer.

Het voelt alsof jullie elkaar opnieuw leren kennen en de chemie die ooit zo vanzelfsprekend was krijgt de kans om zich te herstellen.

Een nieuw begin

Relatietherapie heeft zin. De meeste stellen die op die manier weer in gesprek treden met elkaar, komen sterker uit de crisis en maken een nieuw begin. In bijna alle gevallen verdiept de relatie zich aanzienlijk. Partners komen nader tot elkaar door elkaar toe te laten, diepe gevoelens te delen en verwachtingen duidelijk uit te spreken. Misschien nog belangrijker is dat jullie concrete manieren vinden om elkaar op moeilijke momenten te helpen.

De negatieve spiraal doorbreken en samen plannen maken voor en genieten van een gedeeld leven, daar doe je het voor! De perfecte relatie bestaat niet, maar een veel betere wel.

Lees hier meer over relatietherapie, deze therapie wordt gegeven door een ervaren relatietherapeut in Eindhoven. Uiteraard kan je ook meteen een afspraak maken bij Relatietherapie Eindhoven, bel gerust even met 040 – 3041077.