Met welke klachten ga je naar een psycholoog?

Er zijn drie soorten klachten waarmee je naar een psycholoog kunt gaan, namelijk:

1. Duidelijke klachten
Dit soorten klachten kun je helder omschrijven. Iedereen snapt wel wat er bedoeld wordt. Bijvoorbeeld relatieproblemen, angstklachten, stress- en burnout klachten, somberheid, rouw. Het fijne aan dit soort duidelijke klachten is dat er verschillende behandelingen voor handen zijn, want daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groot.

2. Algemene klachten
Algemene klachten zijn klachten waar geen duidelijke naam voor is. Psychologen proberen ze nog wel eens te ondervangen in thema’s, zoals ‘negatief zelfbeeld’ of ‘zingevingsvraagstukken’.

3. Vage klachten
En dan heb je nog klachten waar helemaal geen naam voor is. Dit zijn klachten waar mensen vaak al langer mee rondlopen. En waar maar geen diagnose voor gesteld kan worden. Bijvoorbeeld algehele malaise, obstipatie, voortdurend moe zijn. Bij dit soort klachten denk je misschien niet meteen aan een psycholoog. Maar ze kunnen heel goed een psychische oorzaak (en oplossing) hebben.

Verlangen naar verandering. Naar anders

Je gaat naar een psycholoog als je iets wilt veranderen. Je wilt bijvoorbeeld anders reageren. Of je wilt je gedrag veranderen. Misschien wil je wel je gevoel veranderen, of sterker in je schoenen staan. Niet zo onzeker meer zijn op je werk. Of anders omgaan met wat je tegenkomt op je levenspad.

Maak van je klacht een verlangen

Draai het eens om. Maak van je klacht een verlangen. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe wil ik dat het gaat?’ Omschrijf hoe je leven er uit zou zien als je die klacht of probleem níet zou hebben. Hoe zou je dan zijn? Hoe zou je leven er dan uit zien? Dat verlangen is de reden dat je naar een psycholoog gaat.

Het is je doel. Door het zo voor jezelf op een rijtje te zetten, breng je een ander leven dichterbij. In elke klacht schuilt hoop en een verlangen naar verandering. Ook in klachten als: somberheid, slaapproblemen, piekeren, concentratieproblemen, vermoeidheid, prikkelbaar zijn, je afvragen wat het allemaal voor zin heeft en jezelf snel overbelast voelen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Maar, zoals je kunt zien:, in elke klacht huist hoop en de wens tot verandering. Van heel concreet wél je huis weer uit kunnen. Tot wat abstracter, sterker in je schoenen staan, lekker in je vel zitten en met vertrouwen de toekomst in kunnen. Met al deze klachten en vragen, klein en groot, kun je terecht bij een psycholoog.

Wat houdt je tegen?

En is dat echt zo belangrijk of onoverkoombaar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld je eigen geluk, vrijheid of plezier van leven? Wanneer ga je naar de psycholoog? Nu. Maak gerust een afspraak bij Psycholoog Eindhoven.