Wanneer bezoek je psychologen in Eindhoven?

Wat Psycholoog Eindhoven voor je kan doen

Wanneer ga je naar een psycholoog? Wat kan een psycholoog eigenlijk voor je doen? Veel mensen denken dat je alleen maar met ernstige psychische klachten naar een psycholoog hoort te gaan. Maar het woord ernstig is nogal relatief: het is voor iedereen anders.

Alleen jij weet de ernst van je klacht

Om te beginnen gaat het om klachten ‘van binnen’, je kunt ze niet zien en je kunt ze maar moeilijk met iemand anders vergelijken. Dus ga je jezelf vragen stellen zoals: ”Is mijn probleem wel erg genoeg? Ligt het niet aan mijzelf: stel ik me aan?”

Daarnaast zijn het meestal klachten, vragen of problemen die je moeilijk onder woorden kunt brengen. Als voorbeeld: je kunt vrij makkelijk bepalen of je griep hebt, en een kneuzing van een breuk onderscheiden kan iedereen. Maar wanneer is het gewoon verstandig om een paar keer te controleren of het gas wel uit is, en wanneer is het een dwangneurose? Heb je last van een burnout of ben u gewoon aan vakantie toe?

Ook is het zo dat veel mensen het moeilijk vinden om in te schatten wanneer je de stap naar een psycholoog nou precies maakt. Iedereen weet dat iemand die geestelijk volkomen in de war is geholpen kan worden. Maar lang niet iedereen weet dat je ook je eigen leven behoorlijk kunt verbeteren met behulp van een psycholoog.

Ook al twijfel je of weet je niet precies wat je hebt, de kans is groot dat een psycholoog je hulp kan bieden. Vertrouw op je gevoel. Datzelfde gevoel dat je ertoe bracht naar de site van Psycholoog Eindhoven te komen.

Een psycholoog verrijkt je leven

Een psycholoog kan je helpen door je het juiste perspectief op jezelf en jouw leven te geven. Je krijgt inzicht in bepaalde aspecten van wie jij bent. Een andere blik op patronen, je omgeving of andere delen van je dagelijks leven.

En je krijgt de handvatten om zelf betere keuzes te maken. Je leert begrijpen waarom je sommige dingen doet zoals je die doet. Je leert je eigen talenten en kwaliteiten beter inzien en benutten. Al met al verrijk je je leven en ben je beter in staat het leven te leiden dat echt van jou is.

Voor wie dit leest

Je bent niet voor niets op deze website gekomen. Je hebt vragen, misschien wel klachten of een duidelijk probleem. Mocht je nu twijfelen aan de ernst van je vraag of klacht, of over dat jouw klacht wel thuishoort bij een psycholoog; bel of mail me dan even. Liever vandaag dan morgen. Want dát je hier bent, en dát je jezelf en u vraag of klacht serieus neemt is genoeg reden voor een gesprek.

Je hoeft niet alles zelf uit te dokteren. Daar ben ik voor.

Wat doet een psycholoog nou eigenlijk?

Laat ik beginnen met wat een psycholoog niet doet. Een psycholoog neemt het roer niet van je over. Je gaat het zelf doen. De psycholoog zorgt er vooral voor dat je het zelf kúnt doen. Hij of zij stuurt je in de juiste richting, begeleidt je naar waar je naartoe wilt. Maar een psycholoog gaat dus nooit zelf achter het stuur zitten.

Het eerste wat een psycholoog doet is jou je verhaal laten vertellen. Dat is voor veel mensen al heel fijn. Het kan ontzettend opluchten en ook ontnuchterend werken wanneer je dingen uitspreekt die je normaal voor je zou houden. En een psycholoog biedt precies de omgeving die je daarvoor nodig hebt.

Als jouw verhaal/klacht/probleem eenmaal duidelijk is stelt de psycholoog een diagnose en vertelt u wat de behandeling zal inhouden. En vervolgens ga je samen aan de slag.

Waar het op neer komt is dat de psycholoog je goed naar jezelf laat kijken. Op die manier zie je bepaalde patronen in je gedrag die je zelf nooit zou hebben gevonden. Dat is soms confronterend, maar het helpt je wel.

Contact

Wil je meer weten over Psychologen Eindhoven, of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel me even voor een afspraak of stuur een mail naar Psycholoog Eindhoven – Suzana Cvetković.