Heb je last van een negatief zelfbeeld?

Je bent wat je denkt dat de ander denkt dat je bent…

Het kan een behoorlijk ingewikkelde kronkel in je hoofd opleveren. Maar het is dan ook lastig: je zelfbeeld. Sommige mensen lijken zich er niet van bewust en leven zorgeloos, maar voor jou bepaalt het je leven.

Logisch ook, ons zelfbeeld bestaat puur in relatie tot anderen. Dat wil zeggen dat het beeld dat jij van jezelf hebt gebaseerd is op signalen van de mensen om je heen. Zulke signalen verschillen van hoe iemand naar je kijkt (gezichtsuitdrukking) tot wat iemand over jou tegen je te zeggen heeft (verbaal).

Je zelfbeeld zelf bepalen

Je zelfbeeld is een denkbeeld en dus veranderlijk. Door je zelfbeeld samen met een gezonde afstand te analyseren, kunnen we zien wat reëel is en wat niet. Je zelfbeeld is gevormd door je naasten, maar op deze manier geef ik je de vrijheid om te kiezen of dat beeld ook echt bij jou past.

Door te focussen op jouw talenten, jouw kwaliteiten en je kracht kunnen we aan dat denkbeeld een andere vorm geven, zodat je dichter bij jezelf komt. Een zelfbeeld op maat zogezegd.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag?

Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Eindhoven ter attentie van Suzana Cvetkovic.